De bomen weer zien in het bos: Waarom kiezen voor een advocatenkantoor in plaats van een juridisch adviseur?

De diversiteit van juristen, advocaten, juridisch adviseurs en heel veel verschillende spannend klinkende Engelse termen als “legal counselor” maakt het voor de rechtzoekende niet makkelijker. Tel daarbij nog de accountantskantoren die ook graag in het juridische bijklussen en je ziet al snel door de bomen het bos niet meer.

Toch zijn zeker niet alle juridische adviseurs vergelijkbaar: De term juridisch adviseur of jurist is niet wettelijk beschermd en als zodanig mag iedereen zich, als hij of zij van zichzelf vindt dat ze voldoende juridische kennis hebben, als zodanig in de markt zetten. Als rechtzoekende is het echter ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk om de kwaliteit vooraf te beoordelen. Een vlotte babbel, goede intentie en innemende persoonlijkheid staan immers niet gelijk aan vakkennis. Vaak kom je er dan ook pas achteraf achter dat er juridische kansen zijn gemist of zelfs fouten zijn gemaakt. Maar dan is het te laat.

Voor ons was dat, in 2009, dan ook een van de belangrijkste redenen om wel de keuze te maken om te starten als advocatenkantoor, want alleen de advocatuur borgt de kwaliteit van de academisch geschoolde jurist gespecialiseerd op het gebied van juridische dienstverlening. Alleen van een advocaat weet je zeker dat hij ieder jaar investeert in opleiding, wordt gecontroleerd door een lokale en landelijke organisatie, en dat hij adequaat is verzekerd. In de juridische dienstverlening is de advocatuur daarmee de norm waar anderen naar streven, maar het niet halen.

Uiteraard zijn er advocaten die de kantjes ervan af lopen enerzijds, maar dat zijn gelukkig de uitzonderingen. Anderzijds zijn er zeker ook juridisch capabele vakmensen die geen advocaat zijn, maar probeer die als leek maar te vinden en te beoordelen, dat is vrijwel onmogelijk. Te vaak zien we dat het juridisch advies “erbij” wordt gedaan: naast de eigen baan, naast een andere onderneming, naast het zoeken naar een nieuwe baan… doorgaans komt dat de kwaliteit niet ten goede.

Als advocaat maak je een professionaliseringsslag die toewijding en investeringen vraagt. Daarbij hebben wij echter de vaak gehoorde nadelen van advocatuur – duur, afstandelijk, onbegrijpelijk – voorkomen. Door te werken zonder onnodige opsmuk en poeha houden we onze overhead laag en kunnen we tegen een fair, concurrerend, uurtarief werken, zonder dat we daar nog verborgen kosten zoals “kantoorkosten” of “administratiekosten” op moeten berekenen. Onze cliënten ervaren onze wijze van benaderen als erg prettig: meer dan 85 % van onze cliënten spreekt ons gewoon met onze voornamen aan en wij doen dat dan ook gewoon. En hoewel het juridische jargon een taaie kluif kan blijven, vooral in formele stukken, streven we naar een duidelijk en leesbaar taalgebruik. Zoals een rechter tijdens een stage eens tegen Katja zei: “Als je schoonmoeder niet kan begrijpen wat je geschreven hebt, dan moet je je goed afvragen of je het zelf wel goed hebt begrepen.”

Scroll naar boven