Van VAR naar DBA: vergeet niet waar het in de relatie tussen ZZP-er en opdrachtgever daadwerkelijk om gaat !

Er is de laatste tijd veel publiciteit gegeven aan het vervallen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016. Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) – als zij dat willen – een modelovereenkomst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de voorgenomen arbeidsrelatie en zodoende te weten dat er geen sprake is van loondienst. De wijzigingen staan in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Op de website van de Belastingdienst is veel informatie beschikbaar.

Het gebruik van modelovereenkomsten is niet verplicht. In de praktijk zal het echter (regelmatig) voorkomen, dat een opdrachtgever een dergelijke (model)overeenkomst als vereiste stelt om de opdracht te kunnen krijgen. Opdrachtgevers hebben daarbij een belang: in de nieuwe regeling onder DBA lopen zij namelijk het risico dat zij loonheffingen moeten inhouden en afdragen aan de Belastingdienst, als de werkzaamheden die de ZZP-er verricht in de concrete situatie moeten worden aangemerkt als een dienstverband.

De aandacht die nu en de komende tijd zal uitgaan naar de modelcontracten in het kader van DBA brengt echter een risico met zich mee voor de ZZP-er die een overeenkomst van opdracht of een overeenkomst tot  aanneming van werk sluit met zijn contractpartij. Namelijk onevenredig veel aandacht voor de fiscale toetsing en geen of te weinig aandacht voor de vastlegging van afspraken tussen ZZP-er en opdrachtgever die er in hun onderlinge verhouding daadwerkelijk toe doen. Daarbij kan gedacht worden aan het beperken van aansprakelijkheid en het verzekeren daarvan, opnemen van bepalingen over geheimhouding, omgaan met datalekken en uiteraard specifieke afspraken die in de individuele situatie voor de dienstverlening, het leveren van producten of de aanneming van werk relevant zijn.

Het niet – of ondoordacht juist wel – opnemen van bepalingen in een (model)overeenkomst of het hanteren van een door de Belastingdienst “goedgekeurde” overeenkomst die op de website van de Belastingdienst is gepubliceerd, kan er toe leiden dat in de verhouding tussen ZZP-er en opdrachtgever risico’s – op een ongewenste manier – worden gelegd bij een van de partijen en dat kan voor de ZZP-er – maar ook voor de opdrachtgever – grote gevolgen hebben bij de uitvoering van de overeenkomst, met name op het moment dat er een verschil van mening ontstaat, als er iets mis gaat bij de levering van product of dienst of als er niet (op tijd) wordt betaald.

Wij adviseren u dan ook om er voor te waken dat u zich niet blind laat leiden door de nieuwe DBA-regeling en de daarbij beschikbare modelovereenkomsten, maar er voor te zorgen dat er duidelijke afspraken worden gemaakt met de  contractpartij en u er alert op bent dat alle relevante zaken schriftelijk worden vastgelegd, waarbij algemene voorwaarden een rol kunnen spelen. Uiteraard kunnen wij u van dienst zijn bij het opstellen of beoordelen van contracten en algemene voorwaarden en het beantwoorden van uw juridische vragen.

Scroll naar boven