De feestdagen komen er weer aan. U gaat vast en zeker de stad in om cadeaus te kopen. Of misschien winkelt u liever op internet. Wij geven u graag een aantal tips.
Kopen in de winkel:
Als u een cadeau koopt voor een ander, dan kan het zijn dat deze het toch wil of moet ruilen. Zorg ervoor dat u weet wat uw rechten zijn want verkopers zijn niet verplicht om een product terug te nemen, alleen als het niet bevalt. Ruilen is een service die veel winkels wel bieden. Voor een vergelijkbaar product kunt u vaak wel ruilen, een cadeaubon behoort ook tot de mogelijkheden. Sommige servicegerichte winkels geven zelfs geld terug. Vraag voor aankoop naar de termijn waarbinnen met bon geruild mag worden. Sommige winkels maken in de feestdagen-tijd een aantekening op de bon dat er na de feestdagen ook nog mag worden geruild, als u dat vraagt. Als u wilt ruilen, open dan geen verzegelde verpakkingen en verwijder geen labels of etiketten.
Kopen via internet:
Als u als consument iets koopt via internet, heeft de koper meestal een bedenktijd van (tenminste) zeven werkdagen. Bent u niet tevreden? Dan mag u het product binnen die zeven dagen terugsturen. U heeft dan recht op teruggave van uw geld, maar het kan wel zijn dat u de verzendkosten zelf moet betalen. Let bij internetaankopen op de betrouwbaarheid van de winkel. Is er een adres bekend, of alleen een emailadres? Wat zijn de voorwaarden, levertijden en betaalmogelijkheden?
Niet goed, geld terug?
Heeft u voor Sinterklaas een nieuwe mp3-speler gekregen en gaat deze nog voor de jaarwisseling kapot? Ga dan terug naar de verkoper. Volgens de wet hebt u recht op een goed product, nog los van meer specifieke garantiebepalingen die u overeenkomst met uw leverancier. U mag dus verwachten dat het product een normale periode zonder problemen meegaat. Is uw product kapot of heeft het niet de eigenschappen die de verkoper genoemd heeft? Dan hebt u recht op een gratis reparatie of een nieuw product. Kan of wil de verkoper dit niet? Dan pas hebt u er recht op dat u uw geld terugkrijgt.