Maatschappelijk verantwoord ondernemen, het is een van de kernbegrippen voor ondernemers in deze tijd. Maar wat maakt je maatschappelijk verantwoord?
Tofu-koffiemelk en gerecycled papier?
Donaties en afstaan van winstmarges aan goede doelen?
CO2-voetafdruk afkopen door aanplant van bomen in Maleisië?
Uit nieuwsgierigheid ben ik eens gaan turven wat we hier in ons kantoor goed doen, en wat beter kan. Bij de aanbouw van kantoor hebben we waar mogelijk gekozen voor natuurlijke materialen: isolatie met vlasmatten, muurverf en lakken op lijnoliebasis. Niet eens alleen omdat het “groen” is, maar vooral omdat het kwalitatief bovengemiddelde materialen zijn tegen een faire prijs. Verder vrijwel overal spaarlampen, goede isolatie, groene stroom, gerecycled papier. Dat is tegenwoordig zo normaal dat je er bijna niet over nadenkt.
Toekomstplannen omvatten zonnepanelen op het kantoordak, een andere (bij)verwarming door bijvoorbeeld warmtepompen en meer.
Biologische koffie smaakt beter, fairtrade suiker kost evenveel. Tofu-koffiemelk doen we toch maar niet…
Plaatselijke initiatieven dragen we een warm hart toe en waar mogelijk een financieel steentje bij…
Maar toch is dat niet alles:
Met een advocatenkantoor komt je heel vaak voor een ander soort “maatschappelijk verantwoord handelen” te staan. Hoewel Rob en ik geen strafrechtzaken behandelen, krijgen we van mensen om ons heen geregeld de vraag voorgelegd: hoe kan je als advocaat nu iemand verdedigen die een misdaad heeft begaan?
Die vraag kan je ook op het burgerlijk recht toepassen: Hoe ga je om met een werkgever-cliënt die een medewerker willens en wetens wegpest en niet wil betalen? Of met een gedaagde-cliënt die willens en wetens zijn leveranciers niet betaald? Kortom: hoe kan je als advocaat standpunt innemen voor iemand die iets doet wat tegen de normen en waarden van de maatschappij indruist.
Door ervaring hebben we gemerkt dat er gelukkig weinig mensen zijn die echt te kwader trouw zijn. Vaak is de wet niet duidelijk en is voor beide standpunten vanuit het desbetreffende perspectief iets te zeggen. Emoties, persoonlijke normen en overtuigingen, financiële noodzaak en talloze andere aspecten spelen een rol in de stellingname door iedere cliënt. Juist daar ligt ons werk en onze uitdaging.
Maar zo af en toe kom je ze tegen, die mensen die willens en wetens de boel willen belazeren.
Dergelijke mensen sturen we graag door naar andere kantoren. Dat is deels een zakelijke keuze, want mensen die de boel belazeren, belazeren hun advocaat met evenveel gemak. Maar vooral is het een morele keuze: Rob en ik willen ons ‘s avonds nog in de spiegel kunnen aankijken. Het spelen van advocaat van de duivel laten we graag aan anderen over.