Rechter: koper krijgt aankoopprijs van overleden paard niet terug…

springruiter
Sinds haar jeugd is Katja Bouwens een paardenmens in hart en nieren.

Voor menig paarden(sport)liefhebber begint het weer te kriebelen nu binnenkort het Jumping Indoor Maastricht (JIM) weer voor de deur staat. Wij genieten daar ook iedere jaar weer van.

Ook in onze praktijk staan paarden regelmatig centraal.

In de rechtspraak deed zich recent de volgende situatie voor, waarbij de kantonrechter moest oordelen over de vraag of overdracht van een paard van de verkoper aan de koper had plaatsgevonden. De verkoper handelde bedrijfsmatig en liet zich vertegenwoordigen door de manegehouder van de manege waar het paard was gestald. Verkoper had het paard voor een bedrag van 6.400 euro verkocht aan de koper – particulier – onder de voorwaarde dat het paard in ieder geval klinisch gezond was. Bij de prijs was inbegrepen de huur voor de stal tot 1 juni 2015. Het paard zou dan ook na de verkoop nog een tijdlang in de manege blijven staan. Een dag na de koop is het paard gekeurd door een dierenarts, die klinisch en röntgenologisch geen medische bezwaren gevonden. Enkele dagen later heeft koper het bedrag van 6.400 euro aan koper overgemaakt. Tot dan toe is er niets aan de hand. Helaas krijgt het paard enkele dagen later hevige koliek. De manegehouder waar het paard is gestald consulteert meteen een dierenarts, die aangeeft dat er twee opties zijn: een ruim 5.000 euro kostende operatie met een overlevingskans van minder dan 30% of het laten inslapen van het paard. Besloten is het paard te laten inslapen. De koper is erg aangeslagen en teleurgesteld en vordert van de verkoper niet alleen de koopprijs van het paard terug, maar ook de gemaakte medische kosten, waarbij hij de rechter vraagt te bepalen dat het risico voor het paard ten tijde van de medische behandeling voor rekening van verkoper komt. Voor de rechter staat centraal de vraag of de eigendom van het paard op het moment van de koliek van verkoper aan koper was overgegaan. Nu verkoper na ontvangst van de koopsom een transferreport heeft ingevuld en koper over dat rapport en andere stukken namens verkoper aantoonbaar is geïnformeerd door de manegehouder is volgens de kantonrechter voldaan aan het bepaalde in artikel 3:115 BW voor wat betreft de mededeling van verkoper aan de manegehouder en de bevestiging van ontvangst van die mededeling door koper. Dat betekent praktisch gezien dat het paard ten tijde van de koliek juridisch gezien was overgedragen en geleverd aan koper. De kantonrechter wijst de vordering van koper af. Uiteindelijk geen paard, de koopsom kwijt, medische kosten verschuldigd en een verloren gerechtelijke procedure maakten hem een illusie armer en een ervaring rijker.
Rechtbank Amsterdam 21 oktober 2016: ECLI:NL:RBAMS:2016:6886

In onze praktijk hebben we regelmatig te maken met vragen en procedures gerelateerd aan paarden. De hippische wereld is een bijzondere omgeving met haar eigen taal, gebruiken en emoties. Of het nu gaat om de incidentele aankoop van een leuk vrijetijdspaard of de bedrijfsmatige exploitatie van een sportpaardenstal: vooraf advies vragen en afspraken goed vastleggen kan u veel geld en ellende besparen.

U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen als u vragen of problemen heeft.

Scroll naar boven