De werkgever reorganiseert: mag hij zelf bepalen wie hij ontslaat?

Veel mensen zijn al bekend met de deeltijd WW en andere maatregelen die de overheid heeft genomen om de economische crisis het hoofd te bieden.

Wij willen u informeren over een andere recente maatregel die tot nu toe onderbelicht blijft: door een tijdelijke wijziging van het Ontslagbesluit heeft de werkgever meer vrijheid gekregen om bij reorganisaties zelf te kiezen welke werknemers worden ontslagen.

Uitgangssituatie
Als uitgangspositie geldt bij ontslag om bedrijfseconomische redenen het afspiegelingsbeginsel. Op basis van dit beginsel wordt bepaald welke werknemer als eerste voor ontslag moet worden voorgedragen. Het beginsel geldt per vestiging. Alle werknemers die elkaars functie zouden kunnen overnemen vormen een categorie. Deze categorie wordt gestaffeld in de leeftijdsgroepen 15-25, 25-35, 35-45, 45-55 en 55+. Vervolgens wordt binnen elke leeftijdsgroep de werknemer met het kortste dienstverband als eerste voor ontslag voorgedragen.

Afwijkingsmogelijkheid
Met het oog op de crisis heeft de overheid er voor gekozen om van 1 augustus 2009 tot 1 september 2011 de afwijkingsmogelijkheid van het afspiegelingsbeginsel te verruimen. Als een werknemer op grond van het afspiegelingsbeginsel voorgedragen zou moeten worden voor ontslag, maar deze werknemer beschikt over specifieke kennis en vaardigheden die voor het bedrijf van belang zijn als de economie weer aantrekt, dan is het voor de werkgever nu eenvoudiger geworden om deze werknemer te behouden. Dit heeft tot gevolg dat een andere werknemer, die op grond van het afspiegelingsbeginsel “veilig” zou zijn, alsnog voor ontslag voorgedragen kan worden.

Bescherming
Om werknemers die minder kansen op de arbeidsmarkt zouden hebben na ontslag te beschermen moet met deze maatregel terughoudend worden omgegaan.
Een werkgever mag in de leeftijdsgroepen 15 tot 25 jaar èn 55 jaar en ouder minimaal 1 werknemer, maar maximaal 10% meer werknemers voor ontslag in aanmerking brengen dan op grond van toepassing van het afspiegelingsbeginsel het geval zou zijn.
Verder moet een werkgever een duidelijk en bestendig beleid voeren waaruit blijkt dat aan
werknemers eisen worden gesteld die voor die bepaalde functie nodig zijn en dat de desbetreffende werknemer ook daadwerkelijk over deze kwaliteiten beschikt.

Toekomst
Door deze maatregel worden werkgevers in staat gesteld om werknemers te behouden waarvan zij menen  dat zij voor het functioneren van het bedrijf zowel tijdens als na de crisis, als de bedrijvigheid weer toeneemt, van zodanig belang zijn dat ontslag van deze werknemers moet worden voorkomen.

Een werknemer kan bezwaar maken tegen de vergunningverlening voor het ontslag indien oorspronkelijk op basis van het afspiegelingsbeginsel een ander voor ontslag in aanmerking zou zijn gekomen. De werknemer zal dan moeten aantonen dat hij over evenveel, gelijkwaardige of zelfs meer kennis en bekwaamheden beschikt dan zijn collega die door de afwijking van het afspiegelingsbeginsel wordt beschermd.

Vragen?
Heeft u over bovenstaand onderwerp of over een ander onderwerp vragen, neem dan vrijblijvend contact op met ons. Samen met u zoeken wij naar passende antwoorden en oplossingen.

Bericht oorspronkelijk geplaatst op 28 februari 2011.

Scroll naar boven