Beter een goede buur dan een verre vriend is een bekend spreekwoord: maar buren kunnen ook een bron van ellende zijn, zowel zakelijk als privé.
Privé
Als je gehuurd woont, en de buurman ook huurt bij dezelfde organisatie, dan is de gemeenschappelijke verhuurder vaak een van de eerste aanspreekpunten. Deze kan de huurders aanspreken op hun gedrag en heeft ook een verplichting jegens de huurders om het rustig woongenot van een verhuurde woning te verschaffen. Ook is de verhuurder de aangewezen persoon om mee te overleggen over overlastwerende maatregelen (schuttingen, isolatie, vloeren). Woon je in een eigen appartement, dan is het bestuur van een vereniging van eigenaren een geschikte gesprekspartner.
Bij eigendomswoningen komt het vaak neer op de bewoners onderling. Van tijdelijke overlast door feestjes of trompet spelende buurmannen tot structurele problemen omdat bijvoorbeeld de hoge bomen in de tuin van de buren ervoor zorgen dat u alleen nog maar schaduw in uw tuin heeft.
Wat bij burengeschillen opvalt is vaak de lange geschiedenis van kleine en grote ergernissen, irritaties en pesterijen die escaleren en steeds extremere vormen aannemen, waardoor onderling overleg vrijwel onmogelijk wordt en het leven als buren een grote stressfactor wordt. De juridische oplossing voor het meest recente probleem is dan ook maar zelden echt “de oplossing”. Soms eindigt een lange reeks van geschillen alleen maar als een van beide partijen verhuisd. Bemiddelingsgesprekken onder begeleiding van een mediator zijn een aangewezen weg om breder te kijken dan het juridische geschil, en om boven tafel te komen dat buurman 1 nog steeds boos is op buurman 2 omdat deze vijf jaar geleden een heggenschaar heeft geleend en deze kapot terug gaf zonder iets te zeggen. Is dat eenmaal op tafel, dan is de oplossing voor de hoge bomen of het trompetspelen vaak ook veel makkelijker te bereiken. Zou je procederen over de hoge bomen dan zou de rechter dat geschil wel uit de wereld helpen, maar de onderlinge de frustratie loopt alleen maar op.
Bedrijven
Woon je in de buurt van een industrieel bedrijf, boerenbedrijf of horecagelegenheid dan ben je bekend met de specifieke problemen die deze buren met zich brengen. Van soms wildparkerende werknemers of bezoekers, tot tijdelijke geluidsoverlast of stankoverlast tot permanente waardedaling van je eigen woning, het kan allemaal voorkomen. Maar ook bedrijven onderling hebben soms last van elkaar… Het landelijk gelegen horecaterras kan het wel schudden als de boer aan de overkant iedere vrijdagmiddag, nog even fijn voor het weekend, mest injecteert in de omringende akkerlanden.
Waar de buurman in de woonwijk in principe mag doen wat hij wil zo lang de buren geen last hebben, mogen bedrijven vrijwel niets, tenzij ze vergunningen hebben. Bedrijven hebben vergunningen nodig voor hun activiteiten: omgevingsvergunning, milieuvergunning, ontheffingen voor transport op ongewone uren en nog meer.
Ook hier geldt (en soms nog meer) dat onderling overleg vaak het meest doeltreffend is om een blijvend probleem in de kiem te smoren. Bij bedrijven zijn mediations vaak succesvol omdat de mensen die namens het bedrijf aan tafel zitten vaak meer afstand hebben tot het geschil waardoor verkeerde invloed van emoties beperkter blijft. Maar ook met bedrijven is niet altijd te praten. Soms zul je dan geen andere optie hebben dan je tanden te laten zien. Als benadeelde buur (bewoner of ondernemer) zul je dan moeten aantonen dat het handelen van het desbetreffende bedrijf onrechtmatig is: het eerste dat te doen is, is achterhalen of een bedrijf beschikt over de benodigde vergunningen. Als er vergunningen zijn verleend dan zijn daar vaak ook specifieke voorwaarden en normen aan verbonden die moeten worden nageleefd door het bedrijf.Wordt aan deze normen structureel niet voldaan of worden andere juridische kaders geschonden, dan zijn er verschillende, bestuursrechtelijke en civielrechtelijke, trajecten die opgestart kunnen worden. Maatwerk is in dat soort kwesties essentieel… want ook in deze zaken geldt dat je na de procedure vaak wel buren blijft.